20 September 2020

10.00u -
13.00u

Regiowandeling Uilenbos met bezoek aan Gasthuishoeve Boshoek

Gasthuishoeve Boshoek , 697 Lintsesteenweg, 2540 Hove

Ik doe mee!

Noteer nu al in je agenda zondag 20 september 2020, want dan vindt onze eerste fysieke regio-activiteit na de lockdown plaats. We trekken dan voor een fikse wandeling naar het Uilenbos in Hove (aan de grens met Lint en Boechout) en worden nadien ontvangen in de Gasthuishoeve Boshoek. SCHRIJF JE ONDERAAN IN!

Het Uilenbos: eeuwenoud eiken-beukenbos

Sinds enkele jaren is het Uilenbos een trekpleister geworden voor natuurliefhebbers die hun hartje willen ophalen in de eigen streek. Daar zijn verschillende goede redenen voor: het kleinschalige, maar indrukwekkende eiken-beukenbos is eeuwenoud en bezit een hoge natuurwaarde. Er komen heel wat zeldzame vogel- en plantensoorten voor en het bos herbergt een grote reeën- en amfibieënpopulatie. Het Uilenbos, waar ook de Lauwerijkse Beek door stroomt, maakt onderdeel uit van de uitbouw van het landschapspark de 'Grote Boshoek', dat zich uitstrekt van Hove tot Lint en Boechout. Het is landschappelijk een mooi gebied met bossen en open vergezichten. De wandeling van het Uilenbos werd bovendien ook verlengd vanaf de Boshoekstraat in Hove tot aan de Luitersheide in Lint (waar de fietsostrade F16 tussen Lier en Lint loopt). Die route wordt het Laarzenpad genoemd en kwam tot stand doordat enkele plaatselijke boeren hun weiden open stelden voor de wandelaars. Kleine voetnoot: in het Uilenbos zijn geen honden toegelaten, ook niet aan de leiband.

Op het einde van de vorige legislatuur werd het Uilenbos gemeenschappelijk aangekocht door de provincie Antwerpen, Natuurpunt en de betrokken gemeentebesturen. Natuurpunt is sindsdien beheerder van het bos. We wandelen door het bos met een ervaren gids om te genieten van de prachtige fauna en flora en staan ook even stil bij enkele aandachtspunten en beleidskwesties in verband met het beheer van natuurgebieden in de Zuidrand.

Na de wandeling worden we ontvangen in de speel-, leer- en zorgboerderij Gasthuishoeve Boshoek voor een hapje en een drankje bij Herman en Kathleen. Zij geven graag uitleg over hoe zij natuurwaarden verzoenen met hun economische activiteiten op het landbouwbedrijf.

Praktisch

Start van de wandeling: zondag 20 september 2020 om 10 uur.

Plaats van vertrek: Gasthuishoeve Boshoek, Lintsesteenweg 697, 2540 Hove. De hoeve ligt een 400-tal meter achterin. Er is een fietsenstalling voorzien.

Verloop: rond 12.30 uur komen we opnieuw aan in de Gasthuishoeve. Voor en na de wandeling kunnen we een drankje en een hapje krijgen.

Wie wil, kan nadien op eigen initiatief nog verder wandelen langs het Laarzenpad en zo terugkeren naar de Gasthuishoeve.

Opgelet: de wandeling van het Uilenbos heeft twee vertrekpunten (Lintsesteenweg en Boshoekstraat). Via de Gasthuishoeve nemen we het vertrekpunt van de Boshoekstraat. De hoeve ligt een 400-tal meter achterin. Kom je langs de Lintsesteenweg, volg dan de rode kiezelweg en ga op het einde, waar de kasseiweg begint, naar links. Je kunt de hoeve ook bereiken via de Boshoekstraat. Neem dan de kasseiweg tegenover de melkautomaat ter hoogte van Boshoekstraat 93.

https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/uilenbos

https://www.gasthuishoeveboshoek.be/

Kom je ook?
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.