Antwerpse deputatie weigert voor derde maal op rij belastingverlaging voor alleenstaanden

09 December 2021

Antwerpse deputatie weigert voor derde maal op rij belastingverlaging voor alleenstaanden

Antwerpen – 9 december 2021. Net als de vorige 2 jaar heeft de Groen-fractie in de Antwerpse provincieraad voorgesteld om een provinciale belastingverlaging voor alleenstaanden door te voeren. Die moeten nu immers hetzelfde forfaitaire belastingbedrag betalen als gezinnen van 2 of meer personen. Maar de deputatie blijft halsstarrig vasthouden aan het huidige belastingreglement en wil geen belastingverlaging doorvoeren. 

In de provincie Antwerpen krijgt elk postadres eenzelfde forfaitair bedrag aangerekend als algemene provinciebelasting (APB), met name 40 euro per gezin. Op die manier bestaat er een onrechtvaardigheid tussen een ‘gezin’ dat bestaat uit een alleenstaande persoon en gezinnen met 2 of meer personen. Elk postadres dient eenzelfde bedrag te betalen, los van het feit of er een groot gezin met tweeverdieners woont of een alleenstaande. Groen stelde voor om die merkwaardige situatie ongedaan te maken via een aangepast bedrag voor alleenstaanden, met name de helft van het huidige forfaitaire bedrag (20 euro in plaats van 40 euro). Het voorstel werd gevolgd door de andere oppositiepartijen Open VLD, Vooruit en PVDA (het Vlaams Belang onthield zich), maar de deputatie (N-VA en CD&V) wil voor het derde jaar op rij van geen belastingverlaging weten. 

Elke provincie hanteert een ander belastingsysteem: in het belastingreglement van de provincie West-Vlaanderen wordt bijvoorbeeld al meerdere jaren een logisch onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden en grotere gezinnen (23 euro versus 46 euro). Waarom dat niet in de provincie Antwerpen kan, is een raadsel. De provincies afschaffen is voor sommige politieke partijen een belangrijk strijdpunt, maar een verlaging van de provinciale belastingen is blijkbaar een no go.