Thomas More neemt volledige werking DocAtlas over

20 November 2023

Thomas More neemt volledige werking DocAtlas over

We zijn als Groen Provincie Antwerpen opgelucht over het nieuws van de overname van DocAtlas door Thomas More. Dankzij de massale steun op onze petitie en dankzij het werk in de provincieraad, kan de werking van DocAtlas blijven bestaan. Raadsleden Ilse van Dienderen en Brend Van Ransbeeck waren erg bezorgd toen ze hoorden dat de provincie het documentatiecentrum wou afstoten en een overnemer zocht, maar eind goed, al goed.  

Er waren nog veel vraagtekens over de continuïteit van de dienstverlening, de expertise, de leermomenten en de enorme collectie van educatief materiaal, alsook voor het personeel. De druk werd immers groot: we lanceerden een petitie en behaalden in een mum van tijd 3500 handtekeningen. We werden langs vele kanten aangesproken met bezorgde boodschappen. In tijden waarin het onderwijsveld meer dan ooit onder druk staat, is het wegvallen van zo'n waardevolle dienst, een enorm verlies.

We willen de ondertekenaars van de petitie én de mensen die ons aanschreven bedanken: vandaag kwam het verlossende bericht dat DocAtlas, met haar werking in de Carnotstraat in Antwerpen en in de bibliotheek in de Warande in Turnhout, in zijn totaliteit overgenomen wordt door Thomas More hogeschool. De werking in Antwerpen verhuist naar de campus Sint-Andries en wordt ingekapseld in het huidige leercentrum. Vanaf januari 2024 verleent de provincie Antwerpen nog financiële steun voor de overname en de personeelskost, vanaf 2025 beheert Thomas More het documentatiecentrum volledig autonoom. De naam zal ook behouden blijven omwille van herkenbaarheid.

Groen Provincie Antwerpen zal blijven waken over de overname, over het laagdrempelige karakter van de dienstverlening, alsook over de overdracht van de expertise en het personeel.