Groen vraagt om logeermogelijkheden/staycation binnen de provincie uit te breiden

10 December 2020

Groen vraagt om logeermogelijkheden/staycation binnen de provincie uit te breiden

Tobias Daneels, provincieraadslid in Antwerpen, wil dat de opties van ‘staycation’, op vakantie gaan in eigen land of regio, uitgebreid en aantrekkelijker gemaakt worden. “In verschillende domeinen van de provincie Antwerpen had je de voorbije zomer de mogelijkheid om recreatief te logeren. Dit was een enorm succes. We willen dat dit aanbod in de toekomst uitgebreid wordt” aldus Daneels.

De voorbije zomer was een zomer als nooit tevoren. Veel mensen konden niet doen wat er op de planning stond, bijvoorbeeld een reisje naar exotische oorden maken. Maar dat zorgde, uiteraard maar voor een korte periode, wel voor een bijzonder effect bij het lokaal toerisme in onze streek en provincie.

“Ik geef het voorbeeld van de Lilse Bergen, waar naast de 250 vaste staanplaats ook ongeveer evenveel toeristische kampeerplaatsen en nog een paar aparte logeermogelijkheden zijn, zoals bungalows, tipitenten en ga zo maar voort,” vertelt het groene raadslid. “In juli en augustus zagen ze daar voor de eerste keer in jaren dat hun camping volzet was. Niet voor 1 week, maar weken aan een stuk. En niet enkel met Nederlandse bezoekers, want na de verstrenging van de maatregelen in onze provincie, trokken alle Nederlanders weg en werden de plekken haast onmiddellijk ingevuld door landgenoten.”

Dat zijn meestal mensen uit de eigen streek, die hun vakantie naar pakweg Italië of Spanje geannuleerd zagen. Hiermee kozen ze niet enkel voor een alternatief dat ons eigen toerisme een hart onder de riem stak, maar meteen was het ook een keuze voor een meer duurzame, ecologische manier van reizen.

“In verschillende domeinen van de provincie (Lilse Bergen, Zilvermeer, Arboretum, …) kan je recreatief logeren. Is het geen optie om deze vaak meer duurzame manier van vakantie nemen in eigen streek interessanter te maken en uit te breiden? Uiteraard zowel voor provinciegenoten, die opteren voor een ‘staycation’ als voor mensen van buiten Antwerpen, die onze prachtige provincie willen leren kennen,” stelt Daneels voor.

Het agendapunt is geagendeerd op de provincieraad van donderdag 10 december 2020 (vanaf 14:00).

Foto: Kamperen in het Arboretum in Kalmthout (Copyright Provincie Antwerpen)