Groen verkiest kandidaten provincieraadsverkiezingen: stevige verjonging

26 April 2024

Groen verkiest kandidaten provincieraadsverkiezingen: stevige verjonging

De Groen-leden uit de provincie Antwerpen stemden afgelopen vrijdag in Herentals de definitieve lijsten van kandidaten voor de provincieraadsverkiezingen van 13 oktober 2024. Groen heeft nu 5 zetels, maar mikt op 8 provinciezitjes en op bestuursdeelname. “We trekken naar de verkiezingen met een team van jonge talenten en enkele ervaren kandidaten,” zegt Ilse van Dienderen, lijsttrekker van het arrondissement Antwerpen.

Groen Provincie Antwerpen trekt naar de kiezer met een vernieuwde lijst voor de provincieraadsverkiezingen. De partij zet in op een eerlijke provinciebelasting waarbij alleenstaanden niet gediscrimineerd worden, gezonde en toegankelijke recreatiedomeinen en vlotte en veilige fietsverbindingen in de provincie.

Arrondissement Antwerpen

Voor het arrondissement Antwerpen trekt Ilse van Dienderen (55), huidig provincieraadslid en Antwerps gemeenteraadslid, de Antwerpse provincielijst. Ze werkt als projectmanager bij de Vlaamse Landmaatschappij en beheerst de grondgebonden materie als geen ander. Ilse wil inzetten op groene linten in het landschap gekoppeld aan de fietsostrades, heeft voorstellen gedaan rond agro-ecologie en vindt integraal waterbeleid en klimaat zeer belangrijke opgaven voor de provincie. Haar technische onderbouwing en menselijke benadering maakt van haar een gewaardeerd lid van de provincieraad.

Op plek twee staat Brend Van Ransbeeck (27). Hij is het jongste provincieraadslid en werkt als communicatieverantwoordelijke bij mobiliteitsbedrijf Keolis. Hij verhuisde als voormalig gemeenteraadslid van Berlaar in het arrondissement Mechelen-Lier naar Hoboken. Brend interpelleerde de deputatie over betaalbaar wonen, propere, brandveilige en toegankelijke recreatiedomeinen en een dorpskernenbeleid. Zijn creatieve invalshoeken en vlotte communicatiestijl worden gesmaakt door vriend en vijand in de provincieraad.

Op plek drie staat nieuwkomer Haike Van den Bergh (24) uit Hemiksem, student Burgerlijk ingenieur - architect aan de UGent. Haike heeft een passie voor stadsontwerp en wil dat engagement voor de gemeenschap verder uitbreiden. Ze zal werken aan een klimaatrobuuste, duurzame en leefbare provincie en vindt het belangrijk om gemeenschappen met elkaar te verbinden, ideaal vanop het provinciale niveau.

De vierde strategische plek wordt ingevuld door Abdeslam El Ghamri (53) uit Boom. Hij is er lid van bijzonder comité voor de sociale dienst en is leerkracht maatschappelijke oriëntatie. Abdeslam heeft oog voor de noden van minderheidsgroepen en bestrijdt alle vormen van discriminatie, onder andere op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en op de woonmarkt.

Lijstduwer is Ingrid Pira, voormalig burgemeester van Mortsel en voormalig Vlaams parlementslid.

Arrondissement Mechelen-Lier

Voor het arrondissement Mechelen-Lier trekt Groen de kaart van verjonging. Daan Reydams (24) uit Sint-Katelijne-Waver trekt de lijst. Daan is student geneeskunde aan de UAntwerpen, lid van de Politieke Raad van Groen en co-voorzitter van Jong Groen Mechelen. Hij wil een stem geven aan al die mensen die geëngageerd en strijdvaardig de toekomst tegemoet gaan en de samenleving willen laten groeien in menselijkheid en duurzaamheid. Daan zal zich focussen op de link tussen gezondheid, klimaat en milieu enerzijds en natuur en mobiliteit anderzijds.

Mina Koukas (50), verpleegkundige en schepen voor sociale zaken in Willebroek, vult plek twee in. Lijstduwer is Vlaams Parlementslid Meyrem Almaci uit Antwerpen.

 

Arrondissement Turnhout

Voor het arrondissement Turnhout kiest Groen voor een ervaren kandidaat. Tom Claessen (52) uit Arendonk is lijsttrekker en ondernemer in de duurzame chemie. Tom gaat voluit voor een circulaire samenleving die innovatie stimuleert, economische groei bevordert en banen schept. Zo creëren we lokaal duurzame, innovatieve producten die geld besparen en onze levenskwaliteit verhogen. In de provincieraad wil hij zich inzetten voor de noodzakelijke systeemwijziging en aandacht voor de buitengebieden.

Op plek twee staat Yolande Van der Vloedt (39) uit Rijkevorsel, ze is teamleader en vastgoeddeskundige bij de Regie der Gebouwen.

Lijstduwer is Erkan Öztürk uit Antwerpen.

 

De integrale lijst voor de provincieraadsverkiezingen:

Arrondissement Antwerpen

1. Ilse van Dienderen

2. Brend Van Ransbeeck

3. Haike Van den Bergh

4. Abdeslam El Ghamri

5. Nel Rosiers

6. Pieter Vissers

7. Karin Van Hoffelen

8. Hakim Nawabi

9. Marjan Nauwelaerts

10. Stef Lauwers

11. Helga Hoeymans

12. Kris Van Aelst

13. Annelies Creten

14. Peter Arnauw

15. Kris Swaegers

16. Tom Van den Borne

17. Hans Verreyt

18. Kim Buyst

19. Bart Staes

20. Ingrid Pira

 

Arrondissement Mechelen-Lier

1. Daan Reydams

2. Mina Koukas

3. Koen Kerremans

4. Joan Pepermans

5. Hellen Sillis

6. Henk Smets

7. Meyrem Almaci

 

Arrondissement Turnhout

1. Tom Claessen

2. Yolande Van der Vloedt

3. Amber Setta

4. Marc Boogers

5. Tinne Van Gelder

6. Christiaan Mertens

7. Renild Van den plas

8. Veronique van de Loo

9. Erkan Özrtürk