Provincie Antwerpen binnenkort aan het autodelen?

04 Mei 2016

Op voorstel van provincieraadslid Loes Van Cleemput (Groen) gaat de provincie onderzoeken welke van de eigen dienstwagens ingezet kunnen worden in een autodeelsysteem. Verschillende gemeenten in de provincie Antwerpen doen dit al. Volgens Loes Van Cleemput mocht de provincie niet achterblijven & moet ze volop mee aan de kar gaan trekken om autodelen in haar provincie te ondersteunen & te stimuleren.[1]

Loes Van Cleemput (provincieraadslid ? Groen): "Ik ben erg blij dat de meerderheid zich kon vinden in mijn voorstel. Als provinciaal bestuur is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven om zo inwoners, gemeenten, bedrijven en organisaties te stimuleren om hetzelfde te doen. De provincie bezit heel wat wagens op geschikte locaties om open te stellen voor burgers. Ik denk hierbij meteen aan het Rivierenhof of aan het nieuwe provinciehuis binnenkort."

Autodelen is niet alleen kostenbesparend, het is ook goed voor het milieu omdat gebruikers hierdoor bewust gaan nadenken over hun gebruik. Daarnaast zorgt het ook voor sociaal contact met omwonenden & doet één deelwagen 4 tot 8 individuele wagens verdwijnen uit het straatbeeld waardoor je meer ruimte voor de buurt creëert.

Het is de eerste keer deze legislatuur dat een voorstel van de oppositie aanvaard werd & als het van Groen afhangt, blijft het daar niet bij. Loes Van Cleemput: "Ook na de hervorming van de provincie, blijft de provincie bevoegd voor klimaatbeleid. Afgelopen jaren heb ik mij al dikwijls kwaad gemaakt in het ontbreken van een sterke visie hieromtrent. De provincie kan heel wat meer voor haar inwoners en gemeenten betekenen maar weet blijkbaar niet hoe ze een krachtige trekkersrol moet spelen. In plaats van het beleid alleen maar te bekritiseren, ga ik vanaf nu elke raadszitting een concreet voorstel met betrekking tot klimaatbeleid op tafel leggen."

 

Bornem, Duffel, Edegem, Schoten, Schelle & binnenkort ook Brasschaat