SOS ALF: aannemer failliet

24 November 2023

SOS ALF: aannemer failliet

De firma Superbeton van Frederik Laeremans, bekend van The Sky is the Limit, werd eerder al failliet verklaard. Dat blijkt nu grote gevolgen te hebben voor de uitvoering van de autoluwe fietsroute tussen Herentals en Turnhout, waarvan Superbeton als aannemer aangesteld was. “Dit stuurt de planning van de uitvoering van de broodnodige werken compleet in de war,” betreurt provincieraadslid Brend Van Ransbeeck (Groen).

Via de pers werd de provincieraad en de deputatie van het faillissement van de aannemer op de hoogte gebracht. Raadslid Van Ransbeeck kreeg het artikel doorgestuurd van zijn Kastelse Groen-collega Bart Sas. “Ik verschoot me een ongeluk,” zegt Van Ransbeeck. “In juni keurde de deputatie het gunningsverslag met betrekking tot deze overheidsopdracht goed en gunde de deputatie het vaste en voorwaardelijke gedeelte van deze overheidsopdracht aan de aannemer in kwestie. In augustus verkocht de eigenaar zijn bedrijf aan een overnemer, in september liet het bedrijf weten dat ze de planning aan het uitwerken waren voor het uitvoeren van de werken en in november werd het plotsklaps failliet verklaard. Dit is een zeer vreemd verloop.”

Als antwoord op een interpellatie van raadslid Van Ransbeeck op de raad van 23/11, laat gedeputeerde Lemmens (N-VA) weten dat hij even verbaasd was door het nieuws van het faillissement. De provincie heeft volgens hem de wet op overheidsopdrachten correct toegepast en hoopt op een snelle (her)opstart van de werken.

Gemeenteraadslid van Kasterlee Bart Sas (Groen) vraagt om in de tussentijd de tijdelijke fragiele opstellingen op het traject van de ALF steviger te maken en de afgesproken snelheidsregimes door te voeren. “Nu de werken voor onbepaalde tijd worden uitgesteld, vragen we om de opstellingen te verstevigen en om de juiste snelheidsregimes toe te passen op het gehele traject, dus 30 km/u in het centrum van Tielen en 50 km/u buiten het centrum.”

Van Ransbeeck: “De dienst mobiliteit van de provincie neemt de planning verder op met de gemeente Kasterlee. Ik roep de provincie en de gemeenten (Herentals, Lille, Kasterlee en Turnhout) op om de aanbestedingsprocedure zo vroeg als mogelijk terug op te starten en om in de tussentijd een aantal dringende lokale maatregelen in te voeren.”