Groen organiseert groepsaankoop oordoppen op maat

13 Oktober 2023

Groen organiseert groepsaankoop oordoppen op maat

Nog veel te weinig jongeren gebruiken goede gehoorbescherming op feestjes. Dat stelt Brend Van Ransbeeck (26), provincieraadslid voor Groen in Antwerpen, vast. Daarom organiseert hij een provinciale groepsaankoop van oordoppen op maat in samenwerking met Audika hoorcentrum, in navolging van een groepsaankoop die hij in 2018 organiseerde. “Met dit initiatief probeer ik de dure aankoopprijs te drukken en gehoorbescherming op maat laagdrempelig te maken.”

Je gehoor beschermen op festivals, fuiven en concerten? Word je als sportleerkracht of muzikant vaak blootgesteld aan hoge decibels? Of wil je je snurkende partner een stapje voor zijn? Dan kunnen inwoners van de provincie Antwerpen zich inschrijven voor, “Goed gehoor(d)?!”, een groepsaankoop van oordoppen op maat. Provincieraadslid en initiatiefnemer Brend Van Ransbeeck trekt naar verschillende gemeenten waar hij in samenwerking met Audika hoorcentrum en de lokale Groengroepen opmeetmomenten organiseert. Hij gelooft in de formule, want in 2018 organiseerde hij een groepsaankoop met Jong Groen Pallieterland in de vier Pallietergemeenten en hielp zo’n 70 feestvierders aan gehoorbescherming op maat. “Vijf jaar geleden heb ik de mijne laten maken en dit is de beste investering tot nog toe. Wanneer ik feestende jongeren zonder gehoorbescherming naast de geluidsboxen zie staan, dan denk ik: “hopelijk lopen ze geen gehoorschade op”. Je gehoor herstelt zich niet: eens schade, altijd schade. Daarom is bescherming erg belangrijk.”

Dat beaamt Laetitia Van Buyten, Regional manager van Audika hoorcentrum. “Oordoppen op maat zijn de beste garantie op een goede gehoorbescherming. In tegenstelling tot universele oordoppen, sluiten deze oordoppen je gehoorgang volledig af, door de vlakke filter worden de schadelijke geluiden gedempt, maar kan je toch nog communiceren met anderen. Een paar feestdoppen op maat kosten normaal €168, maar met de groepsaankoop kan je deze aanschaffen voor €142,80. Naast festival- en concertoordoppen, zijn er ook slaapdoppen beschikbaar voor €80,75”.

Volgens Audika hoorcentrum voorzien verschillende mutualiteiten een terugbetaling. Als je oordoppen op maat wil aankopen, adviseert Audika hoorcentrum je om op voorhand even te informeren bij je mutualiteit of deze al dan niet een terugbetaling voorziet. 

 

Benieuwd wie de deelnemende groepen zijn?

Inschrijven kan via de link https://www.groenprovant.be/oordoppen.

 

(Foto, van links naar rechts: Brend Van Ransbeeck - Provincieraadslid uit Berlaar/Hoboken, Staf Aerts - Vlaams Parlementslid uit Duffel en Kim Buyst - Federaal Parlementslid uit Ravels).