Groen pleit voor standaard terugbetaling gehoorbescherming

22 Maart 2024

Groen pleit voor standaard terugbetaling gehoorbescherming

Provincieraadslid voor Groen in Antwerpen, Brend Van Ransbeeck, en Federaal Parlementslid Kathleen Pisman, beiden van de partij Groen, pleiten voor een standaard terugbetaling van gehoorbescherming. “We merken, na onze groepsaankoop in de provincie Antwerpen, dat de terugbetalingen van gehoorbescherming erg versnipperd zijn en er grote verschillen zijn tussen de verschillende mutualiteiten. Dat is niet wenselijk, want op maat gemaakte gehoorbescherming is erg duur, maar wel de beste garantie op het vermijden van gehoorschade,” zeggen Van Ransbeeck en Pisman.

Provincieraadslid Brend Van Ransbeeck organiseerde tussen oktober en januari een provinciale groepsaankoop van oordoppen op maat (interview). “Ik heb zelf een nieuw paar oordoppen op maat moeten laten maken, nadat ik de mijne voor het eerst liet maken op de groepsaankoop in 2018. Ik merkte opnieuw dat er erg veel verschillen zijn tussen de mutualiteiten en dat je als klant of consument de bomen door het bos niet meer ziet,” zegt Van Ransbeeck. Zijn groepsaankoop kreeg heel wat weerklank in de provincie met zo’n 170 inschrijvingen, ondanks het hoge prijskaartje. Een paar muziekdoppen kost gemiddeld €170, maar met de groepsaankoop konden deelnemers rekenen op 10% korting voor muziek- en slaapdoppen. “Tijd om de terugbetaling van gehoorbescherming gelijk te trekken en betaalbaar te maken voor iedereen. Want 800.000 Vlamingen horen al een piep en elk jaar komen er daar 61.000 bij. Vaak komt dat door gehoorschade. Daarom is het belangrijk om onze oren goed te beschermen, ook als je moeilijk rondkomt,” zegt Van Ransbeeck.

Daarom nam hij contact op met zijn collega Kathleen Pisman, Federaal Parlementslid die het thema Gezondheidszorg opvolgt. “De maatschappelijke kostprijs en de sociale gevolgen van daadwerkelijke gehoorschade zijn enorm. We zouden dus beter voorkomen dan genezen. Het zou dan ook jammer zijn als bepaalde groepen door de hoge kostprijs geen toegang tot die beschermingsmaterialen kunnen krijgen,” reageert Pisman.

Naar aanleiding van World Hearing Day op 3 maart, diende Groen een mondelinge vraag in aan Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Die versnippering tegengaan lijkt ons noodzakelijk, net omdat het huidige terugbetalingsbeleid van het RIZIV niet uitgaat van het voorkomen van gehoorschade en de extra kosten die daarmee gepaard gaan. Eerder keurden we in deze legislatuur al een wetsvoorstel goed om de prijzen van de hoorapparaten te verlagen, maar is het niet beter om het probleem aan de bron aan te pakken?” vraagt Pisman zich af.

De Minister antwoordt dat “Preventie in dezen een bevoegdheid is van de deelstaten. Ik kan hen alleen maar aanmoedigen.”

“Wij denken dat er wel een mogelijkheid is als men de oordoppen als een medisch hulpmiddel zou beschouwen,” reageert Pisman. Groen bekijkt of het ook in het Vlaams Parlement een initiatief kan nemen.