Hoe toegankelijk zijn onze recreatiedomeinen?

27 Mei 2021

Hoe toegankelijk zijn onze recreatiedomeinen?

Provincieraadslid Brend Van Ransbeeck vraagt aandacht voor de toegankelijkheid van de provinciale recreatiedomeinen. "Om echt iedereen in onze provincie de kans te geven om aan #Staycation te doen en te ontspannen in de eigen omgeving, is het belangrijk dat recreatiedomeinen in onze provincie toegankelijk zijn voor iedereen, van de jongsten onder ons en tot de inwoners met het meeste levenservaring."

Recreatiedomeinen in onze provincie zijn de plekken bij uitstek om in de natuur te vertoeven, je gedachten even te verzetten en een frisse neus te nemen. In tijden van corona hebben we met z’n allen massaal de natuur in onze nabije omgeving ontdekt of herontdekt. Aangezien ook dit jaar een warme en droge zomer voor de deur staat, zullen talloze Antwerpenaren op zoek gaan naar verfrissing en afkoeling. Om echt iedereen in onze provincie de kans te geven om aan #Staycation te doen en te ontspannen in de eigen omgeving, is het belangrijk dat recreatiedomeinen in onze provincie toegankelijk zijn voor iedereen, van de jongsten onder ons en tot de inwoners met het meeste levenservaring.

In het verleden zijn, zoals u wellicht weet, al heel wat inspanningen geleverd om onze domeinen toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor mensen die minder mobiel zijn. Via deze tussenkomst zou ik opnieuw meer aandacht willen vragen voor de toegankelijkheid van onze provinciale recreatiezones voor mindermobiele personen en enkele concrete voorstellen op tafel leggen.

Enkele suggesties om onze recreatiedomeinen toegankelijker te maken en een uniform toegankelijkheidsbeleid door te voeren, zijn de volgende:

  • In de provinciale recreatiedomeinen met een strand- of zandgebied zou de aanleg van een strandmat of blauwe loper een goede maatregel zijn. Een strandmat of blauwe loper is een soort van plateau waar je met rolstoel en scootmobiel aan het water op het strandgebied kunt zitten zonder in het zand weg te zakken. Deze maatregel zou toegepast kunnen worden op de recreatiedomeinen De Nekker in Mechelen, de Lilse Bergen en het Zilvermeer in Mol. 
  • Een andere aanvullende mogelijkheid is om strandrolstoelen ter beschikking te stellen in de recreatiedomeinen of groendomeinen met zanderige paden, als aanvulling op de wombats die op dit moment kunnen gehuurd worden in enkele gemeentelijke groendomeinen voor de onverharde paden in bossen en duinen, waaronder de Keiheuvel in Balen, de Liereman in Oud-Turnhout en vakantiecentrum Corsendonk De Linde in Retie. De Kesselse Heide bijvoorbeeld heeft op dit moment hieromtrent geen aangepast aanbod en is een zanderig gebied dat eigenlijk geen wandelmogelijkheden biedt aan minder mobiele mensen, wat een gemiste kans is.
  • Tot slot kan de uitbreiding van het aanbod van toegankelijke wandelingen voorzien voor rolstoelgebruikers of rollators en jonge gezinnen met kinderwagens mij ook een quick-win lijken, aangezien op de website van de Provincie Antwerpen vanuit het perspectief van de toegankelijkheid amper twee volwaardige wandeltochten opgelijst staan: de boswandeling van 3,6 km over verhard pad met belevingselementen in Lichtaart (Kasterlee) en de wandeling langs kasteeldomeinen van 5 of 3 km in Lippelo (Sint-Amands). Het aantal toegankelijke fietsroutes daarentegen lijkt mij een stuk uitgebreider. Het Zilvermeer heeft een plan op haar website staan met rolstoelvriendelijke paden. Dit plan kan als voorbeeld gebruikt worden bij onze andere recreatiedomeinen.

Uiteraard, beste collega’s, zijn dit maar enkele voorstellen tot de verbetering van toegankelijke provinciale recreatiedomeinen, specifiek toegespitst op minder mobiele wandelaars.

We vragen hierbij dus meer aandacht voor minder-mobiele Antwerpenaren, zodat ook zij deze zomer op verkenning kunnen gaan in onze prachtige provinciale groendomeinen. Enkele vragen voor de gedeputeerde:

  • Welke stappen werden in het verleden genomen op vlak van toegankelijkheid voor minder-mobiele mensen? Welke stappen worden er op dit moment genomen?
  • Heeft de provincie in het verleden contact gehad met Inter, het Vlaamse expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design, of een ander expertisecentrum, over de toegankelijkheid van haar recreatiedomeinen?
  • In welke mate wordt een toegankelijkheidsreflex ingebouwd bij het openstellen van recreatiedomeinen? Wordt de toegankelijkheid op regelmatige basis geëvalueerd? Zo ja, met wie en hoe gebeurt dit precies?